Как да разпознаем животинските съставки в храните

В продължение на много години защитниците на правата на животните се опитват с кука или мошеник да забранят използването на съставки от животински произход в индустрията, но засега напразно. И ако месоядните не представляват особен интерес за тези въпроси, то вегетарианците, които умишлено се отказват от месото, мляко или яйцата могат да продължат да използват тях или техните производни, без дори да знаят за това. Можете да премахнете подобни ситуации и да останете неубедени, като се научите как да ги дефинирате. Освен това това не е толкова трудно, колкото изглежда.

Хранителни добавки: какви са те и защо да ги избягвате

Може би промишленото производство е немислимо без хранителни добавки. Те помагат за подобряване на вкуса на хранителните храни, променят цвета им и накрая удължават срока на годност. В зависимост от техния произход, всички те са разделени на няколко вида, но вегетарианците, по силата на техните вярвания, се интересуват от естествени добавки от животински произход. Просто защото са направени от суровини, които животните дават. Най-често е така животински мазнини или тях пигментни клетки... Първите се използват за направата емулгаториа последното - багрила... Междувременно такива съставки често се произвеждат от хрущяли, натрошени кости на убити животни или ензими, секретирани от стомаха им.

Как да разпознаем животинските съставки в храните

Най-сигурният начин да определите произхода на съставките е да се свържете с технолог. Факт е, че наред с добавките от животински или растителен произход, има и противоречиви съставки, които могат да бъдат направени от една или друга суровина. Вярно е, че информацията за тях винаги е посочена на опаковката, въпреки че понякога е донякъде забулена, което може да обърка дори опитен вегетарианец. Ето защо, за да се справим с него, си струва да проучим целия списък с хранителни добавки от животински произход, както и спецификата на тяхното използване, когато е възможно.

Животински съставки в храната

Според Съвета за животновъдство в Онтарио индустрията използва 98% от животински организми, 55% от които са храни. Какво е това и къде отиват? Има много опции.

  • - самото вещество, което се получава от костите, сухожилията и хрущялите на животните след смъртта им при продължително кипене. Образува се благодарение на колаген, неразделна част от съединителната тъкан, която се трансформира в глутен... Течността, получена след готвене се изпарява и избистря. След охлаждане се превръща в желе, което след това се изсушава и използва в процеса на приготвяне на мармалад, брашно и сладкиши. Основните предимства на желатина се определят от неговите свойства: той е прозрачен, без вкус и мирис и в същото време лесно превръща сладкарската маса в желе. Междувременно малко хора знаят, че растителният желатин има същите свойства, което е по-предпочитано за вегетарианците. Прави се от агар-агар, цитрусови плодове и ябълка кора, морски водорасли, рожков. Човек, който веднъж се е отказал от месото, трябва да се ръководи от сладкарски храни, приготвени с растителен желатин.
  • Абомазум или сирище. Той може да бъде от животински произход, когато се получава от стомаха на новородено теле, или растителен, микробен или микробактериален. И трите от последните методи произвеждат съставка, която вегетарианците могат да консумират. Abomasum сам по себе си е вещество, което се използва широко в производството на сирена и някои видове извара. Основното му предимство, заради което е ценено в хранителната индустрия, е способността му да се разгражда и обработва. Интересно е, че този ензим няма аналози и не се произвежда изкуствено, поради което е доста скъп. За щастие обаче не винаги се прилага. На пазара все още можете да намерите сирена, приготвени с добавка на съставки от растителен произход, като например: Adyghe или Oltermanni и др. На първо място, те се дават от добавки от неживотински произход, които са обозначени с имената: Fromase, Maxilact, Milase, Meito Microbial Rennet.
  • Албуминът е вещество, което не е нищо повече от изсушено серум протеини. Използва се вместо по-скъпия яйчен белтък, когато печене хлебни храни, торти, сладкиши, тъй като бие добре, образувайки пяна.
  • Пепсинът е най-често добавка от животински произход, в допълнение към онези случаи, когато е придружен от послепис „микробен“. Само в този случай е „позволено“ на вегетарианците.
  • Витамин D3. Добавка от животински произход, тъй като е суровина за производството му.
  • Лецитин. Тази информация ще интересува предимно веганите, тъй като животинският лецитин се произвежда от яйца, докато соята се прави от соя. Заедно с него можете да намерите растителен лецитин, който също се използва активно в хранителната индустрия.
  • Кармин. Може да се обозначава с имената карминова киселина, кохиниална, E120... Това е оцветител, който придава сладка, напитки или мармалади червен оттенък. Получава се от тялото на женските кокуси кактуси или Dactylopius coccus. Те са насекоми, които живеят върху месести растения и техните яйца. Излишно е да се споменава, че за производството на 1 кг вещество се използват огромен брой жени, събрани непосредствено преди снасянето на яйца, тъй като през този период те придобиват червен цвят. Впоследствие обвивките им се изсушават, обработват се с всякакви вещества и се филтрират, като се получава естествена, но скъпа боя. В същото време нюансите му зависят единствено от киселинността на околната среда и могат да варират от портокал до червено и лилаво.
  • Въглища или ВЪГЛЕРЕН ЧЕРЕН (въглеводород). Обозначава се с марка E152 и може да бъде растителна или животинска съставка. Разнообразие от него е Carbo Animalis, който се получава при изгарянето на трупове на крави. Той може да бъде намерен на етикетите на определени храни, въпреки че е забранен за използване от някои организации.
  • Лутеин или LUTEIN (Е161b) - направен е от, обаче, в някои случаи може да бъде получен от растителни материали, например миньонет.
  • Криптоксантин или КРИПТОКСАНТИН е съставка, която може да бъде посочена като Е161с и да бъдат направени както от растителни, така и от животински суровини.
  • Рубиксантин или РУБИКСАНТИН е хранителна добавка, която е отбелязана върху опаковката с икона Е161d и също може да бъде от животински или неживотински произход.
  • Родоксантинът или RHODOXANTHIN е съставка, идентифицирана на опаковката като E161f и произведена от двата вида суровини.
  • Виолоксантин или ВИОЛОКСАНТИН. Можете да разпознаете тази добавка чрез етикетиране E161e... Може да бъде и от животински и неживотински произход.
  • Кантаксантин или КАНТАНТИН. Обозначава се с марка Е161g и е от два вида: растителен и животински произход.
  • калий нитрат или NITRATE е съставката, най-често етикетирана от производителите E252... Веществото има отрицателен ефект върху тялото, тъй като в най-добрия случай просто повишава кръвното налягане, а в най-лошия допринася за развитието на рак. В същото време той може да бъде направен както от животински суровини, така и от неживотински суровини (калиев нитрат).
  • Пропионова киселина или ПРОПИОНОВА КИСЕЛИНА. Известен по етикет E280... Всъщност това е страничен продукт от производството на оцетна киселина, който се получава през ферментация. Съществува обаче мнение, че в някои случаи може да бъде съставка от животински произход. Въпреки това е необходимо да се избягва не само поради тази причина. Факт е, че пропионовата киселина е канцероген.
  • калций малати, или МАЛАТИ. Обозначава се с марка E352 и се считат за съставки от животински произход, въпреки че мнението е противоречиво.
  • Полиоксиетилен сорбитан моноолеат, или E433... Има съмнения относно тази хранителна добавка, тъй като се говори, че тя се получава чрез употребата на свинско месо дебел.
  • Ди- и моноглицериди на мастни киселини или МОНО- И ДИ-ГЛИЦЕРИДИ НА МАЗНИ КИСЕЛИНИ. Обозначава се с маркировка E471 и се формират от странични храни от месната индустрия, като например, или от растителни мазнини.
  • Калциев фосфат или костен фосфат, който е известен с етикета E542.
  • Мононатриев глутамат или MONOSODIUM GLUTAMATE. Не е трудно да го намерите на опаковката, тъй като там е обозначен с марка E621... Произходът на съставката е спорен, тъй като в Русия се получава от отпадъци от производството на захар. Въпреки това, това не е причина да остане лоялен към него, тъй като според американската общественост именно мононатриевият глутамат води до развитие на разстройство с дефицит на вниманието и дори при учениците. Най-често първият се проявява под формата на остри, неразумни желания за ядене, дори ако някои храни. Към днешна дата обаче това са само предположения, които не са потвърдени от официалната наука.
  • Инозинова киселина или ИНОЗИНОВА КИСЕЛИНА (E630) Е съставка, получена от животински и риба тъкан.
  • Натриеви и калиеви соли на L-listein, или L-CYSTEINE AND HY HYROCHLRIDES - И КАЛИЕВИ СОЛИ е добавка, която е посочена на етикета E920 и, според непотвърдени съобщения, се прави от животински косми, птичи пера или човешка коса.
  • Ланолин или LANOLINE - съставка, която е обозначена с марка E913 и представлява потните следи, появяващи се върху вълната на овцете.

От какво друго трябва да се страхуват вегетарианците?

Сред хранителните добавки има и други особено опасни видове, които е най-добре да се избягват. И въпросът тук е не само в техния произход, но и в ефекта върху организма. Става въпрос за:

  • E220... Това е серен диоксид или СЕРЕН ДИОКСИД, с който често се фумигира. Привидно често срещано вещество всъщност може да попречи на усвояването на витамин B12или дори по-лошо - допринасят за унищожаването му.
  • E951... Това е аспартам или ASPARTAME, на пръв поглед безопасно синтетично вещество, което действа като подсладител. Но всъщност това е най-силната отрова, която в организма се трансформира почти във формалин и може да бъде фатална. Аспартамът е ценен от производителите за невероятното чувство на глад и желанието да се ядат тонове въглеводородни храни, поради което се добавя към състава на сладки газирани напитки. Между другото, затова последните често са на рафтовете рамо до рамо с чипс и зърнени храни. В няколко държави тя беше забранена, след като спортистът пие диетичен Pepsi с неговото съдържание след тренировка и умира.

Излишно е да казвам, че списъкът с вредни и дори опасни съставки, които са нежелани не само за вегетарианците, но и за обикновените хора, е безкраен, защото непрекъснато се попълва. Как да защитим себе си и здравето си при тези условия? Прочетете внимателно етикетите, гответе го сами, ако е възможно и използвайте само естествени хранителни добавки, например, ванилия шушулки вместо изкуствен ванилин и никога не се закачайте за лошите, а просто се наслаждавайте на живота!

Още статии за вегетарианството:

Оставете коментар